Всесвіт

Чому корабель до Марса можна відправити один раз на два роки?

Деякі люди вважають, що космічний апарат до Марса можна відправити тільки кілька разів на два роки. Варто відразу зазначити, що така версія є помилкою, заснованому на технічних можливостях сучасної техніки. Літати можна частіше, але дорожеПроблема полягає в тому, що в певний час Земля зближуються з Марсом максимально близько, що дозволяє економити на паливі для польоту.

Причому економія настільки велика, що космічні агентства намагаються використовувати її завжди. Оптимальні умови для польоту на Червону планету формуються приблизно 1 раз півроку. При поточному технічному розвитку людства, іншу пору року для відправки космічних апаратів просто не розглядають.

Сьогодні існує кілька перевірених траєкторій польоту. Найцікавіше в тому, що деякі варіанти не передбачаються старт апарату з землі. Наприклад, в декількох варіантах використовується хитрий маневр навколо Венери, що дозволяє також заощадити час і паливо.

Варто відзначити, що зараз ми використовуємо Космічні апарати з польотом в один кінець. Проте вже в найближчому майбутньому планується використовувати повертаються місії. Тому сьогодні запуск апаратів здійснюється з урахуванням максимальної близької відстані двох планет.

Спеціальна траєкторія полетаКрасная планета зближується з землею в момент, який прийнято називати «протистояння». При цьому слід враховувати, що космічні зонди або марсоходи запускають трохи раніше точки зближення. Вчені розраховують оптимальну траєкторію польоту, яка дозволяє істотно заощадити на паливі.

Як правило, для таких цілей використовується «гомановская» орбіта. Вона працює наступним чином:· космічний апарат починає свій шлях з орбіти Землі в точці перицентру;· у цей момент починає працювати двигун, створюючи перший імпульс, який дозволяє вирівняти апарат і поєднати його точкою орбіти Червоної планети;· після поєднання точок, космічний апарат відправляється в дорогу. Крім того, враховується орбітальний період обертання Марса, планета повинна пройти кутову відстань в 126 градусів.

Все це призводить до того, що ракету запускають приблизно за 90 днів до моменту, коли обидві планети опиняться в протистоянні. Варто враховувати, що польоти на будь-яку з планет Сонячної системи не найлегше випробування для інженерів і вчених. Одна помилка в розрахунках може коштувати космічного апарату, який просто зійде з траєкторії і пролетить повз об’єкт.
На жаль, наш технічний прогрес поки не дозволяє відправляти космічні кораблі до Марса частіше, але ситуація може змінитися в кращу сторону вже в найближчому майбутньому. Більше цікавого матеріалу ви зможете знайти на сайті «Космогід». Переходьте за посиланням і вивчайте Всесвіт разом з нами!